Парламентът одобри на първо четене условията за защита на търговската тайна

Парламент
06.02.2019 / 11:01

Със 90 гласа "за", три "против" и 27 "въздържал се" парламентът прие на първо четене условията и реда за защитата от неправомерно придобиване, използване и разкриване на неразкрити ноу-хау и търговска информация, представляваща търговска тайна. Законопроектът за защита на търговската тайна е нов, вносител е Министерският съвет.

С него се увеличават стимулите за бизнеса, запазват се гаранциите за развитието на конкурентоспособността, подобряват се условията за трудова мобилност и се увеличава броят на работните места, се посочва в мотивите.

В проекта подробно се уреждат производството и мерките за защита на търговската тайна по съдебен ред, основните понятия като търговска тайна, притежател на търговска тайна, нарушител и предмет на нарушението. Обстойно са разписани и обезпечителните мерки за защита и тяхното допускане, условията и реда за установяване на неправомерното придобиване, използване и разкриване на търговска тайна, както и присъждането на справедливо обезщетение в случай на злоупотреба.

При гласуването от БСП се въздържаха, а Пенчо Милков обясни, че едно от притесненията е свързано с дефиницията на търговска тайна. Нужно е прецизиране, защото някои от изискванията за търговска тайна биха довели до противоречива съдебна практика, посочи депутатът.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отчете, че дефиницията има нужда от прецизиране, но законът се е чакал повече от 25 години. Българските търговци имат нужда от гаранция, че техните достижения в търговската дейност ще получат релевантна правна защита, макар че и сега до голяма степен търговската тайна е гарантирана в няколко закона, разясни той.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев