До 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор без право на замяна ще бъде наказанието за убийство при домашно насилие

Домашно насилие
07.02.2019 / 14:08

До 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор без право на замяна ще бъде наказанието за убийство при домашно насилие. Решението депутатите взеха единодушно, като приеха окончателно промени в Наказателния кодекс. За упражнена принуда, заплаха или телесна повреда, затворът е от 3 до 10 години.

Престъпление, извършено в условията на домашно насилие се дефинира, като предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Една година затвор или пробация ще се налага за следене на настоящия или бившия партньор.

Наказанието нараства на лишаване от свобода до 5 години, ако въпросното преследване се осъществява в условията на домашно насилие.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни част от приетите окончателно промени:

„Обединихме механизмите на закона за защита от домашно насилие. Тези механизми ги прибавихме към чисто наказателно-правните. Всичко, което е домашно насилие по закона за защита срещу домашното насилие, вече е факт, който се съобразява и спрямо Наказателния кодекс. Като към Наказателния кодекс сме добавили изискването „системно“. Това по наказателната практика означава трикратно жертвата докаже, че е била нагрубявана или е била третирана несправедливо, че е поставена в икономическа зависимост или, че е причинена лека, средна или тежка телесна повреда, това преизпълва наказателните състави, за които говорим“.

Депутатите се отказаха да запишат затвор за родители, които отказват на бившия да вижда детето си след развод при условие, че има съдебно решение.

„И сега нямаше затвор. А затворът не е добро решение тогава, когато е един родител и на него са му прехвърлени родителските права. Това означава детето да се остави само. Тук наказателно-правната реакция е пробация, защото в пробацията има осем възможни мерки на въздействие спрямо дееца“, допълни председателят на правната комисия.

Насилствените бракове пък се наказват с 1 до 6 години затвор.

„Когато лицето е принудено, то трудно може да предприеме правни действия, за да обяви брака си за нищожен. Поради тази причина премахнахме изискването за този елемент в обективната страна на престъплението“, посочи още Данаил Кирилов.

Промените в закона бяха инициирани от председателя на парламента Цвета Караянчева след зачестилите случаи на домашно насилие.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев