Лекари и сестри от болницата в Карлово с готови оставки, ако получат по-малко пари за изработени дейности през януари

Болницата в Карлово
07.02.2019 / 16:37

38 лекари и 71 медицински сестри от МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово са с готови оставки, ако получат по-малко пари за изработени дейности през януари. Според разчетите на здравното заведение 42 000 лева няма да им бъдат заплатени за извършена медицинска дейност от НЗОК. Това ще доведе до намаление в работните заплати на персонала, но в същото време с постановление на Министерски съвет се увеличиха минималните работни заплати на 560 лв., съобщи управителят на лечебното заведение д-р Христо Пелев.

Той е посъветвал колегите си да изчакат 3-4 дни преди да хвърлят оставките си, защото с казуса е бил запознат и премиерът Бойко Борисов. По думите на д-р Пелев проблемът е възникнал, след като така наречената надлимитна дейност, като родилната и процедурите за хемодиализа са били причислени към бюджета на болниците.

„Сега се получават проблеми с всички болници. Намалени бюджети. Нелимитните дейности ги вкараха в бюджетите и оттам се получи проблемът. Надявам се проблемите да бъдат решени, след като г-н Борисов се е намесил”, каза д-р Пелев. По думите му парите за тази година за НЗОК реално са увеличени от НС и има 180 милиона лева повече за болнична помощ. „Увеличени са, но неправилно са разпределени и реалното усещане отдолу, на малките болници, последните изпълнители на болничната помощ, са намалени. И ние питаме къде отидоха парите?”, заяви управителят на карловската болница. Той уточни, че в момента няма подадени оставки и че се надява да надделее разумът между институциите с общинските болници. По думите на д-р Пелев ако лекарите и сестрите напуснат карловската болница, тя трябва да бъде закрита. Медиците няма да имат никакви проблеми да си намерят нови работи заради голямата конкуренция от частните здравни заведения.

Болницата в Карлово, която е общинска, обслужва пациенти от няколко общини в подбалкана, нейни пациенти са дори жители на съседни области.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев