Напрежение във Войводиново, роми се опитаха да се върнат в къщите си

...
09.02.2019 / 17:15

Напрежение сред жителите на пловдивското село Войводиново предизвика появяването на около 40 роми, които са искали да се върнат в къщите си и да останат.

Това предизвика недоволството на местните и те излязоха на спонтанен протест.

Сигналът за завърналите се обитатели на част от къщите в ромската махала в селото е подаден около 11:00 ч. днес, съобщиха от полицията.

Натам са насочени екипи на Районното полицейско управление в Труд, Специализирани полицейски сили и работещите в региона служители на жандармерията.

Не е допуснато нарушение на обществения ред и към момента обстановката в селото е спокойна.

Хората от ромската махала са си тръгнали след обяд, разотишли са се и местните жители, които са се събрали край църквата.

В селото е осигурено полицейско присъствие.

Ромската махала в селото опустя след инцидента с пребития 33-годишен Валентин Димов - командос от специалните сили. Това предизвика напрежение и жителите на Войводиново излязоха на протести с искания за справедливи наказания на нападателите от ромски произход, премахване на незаконните постройки и изселване на незаконно пребиваващите.

Местната власт събори част от незаконните ромски къщи във Войводиново. Със заповед на кмета на община „Марица“ Димитър Иванов бяха бутнати сградите, определени като опасни за живота и здравето на живеещите в тях.

Междувременно жителите на селото се уговарят в социалните мрежи да се съберат тази вечер отново пред църквата във Войводиново.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев