150 000 с увреден слух ще могат да подават сигнали до 112

...
11.02.2019 / 14:17

150 000 българи със слухови увреждания вече могат да подават сигнали до спешния номер 112 чрез мобилно приложение. Това ще става чрез текстови съобщения, които директно ще се генерират в системата, обясни пред „Монитор“ Силвана Павлова от Съюза на глухите в България.

До момента българите, които имат слухови проблеми, нямаха възможност да потърсят помощ ако изпаднат в беда, защото системата не беше пригодена за тях. От софтуера ще могат да се възползват и нашенци с речеви проблеми. Приложението е достъпно както от смартфон и таблет, така и от компютър. Подаването на сигнала става чрез кликане върху иконата за бърза помощ, полиция или пожарна. „След което се отваря панел, който съдържа предварително дефинирани фрази, които с едно натискане директно се изпращат към 112. Така при сигнал към Бърза помощ ще излизат фрази като "счупване", "инсулт". В случай на пожар пък се обяснява дали гори къща или гора“ пояснява Павлова. Освен това сигнал може да се подава и чрез чат с оператор, в който се посочва какъв е проблемът и се натиска бутон изпрати. Сред възможностите за свързване със спешния номер е и мигновенният чат, при който всеки написан символ се изпраща автоматично към оператора. Веднага след приемане на информацията се изпраща и необходимата помощ. „Важно е обаче да се остане на линия докато се хване джипиес сигнал“, уточнява Павлова. По подобен начин функционират и системите за спешни повиквания на Холандия, Франция и Германия. По думите на Павлова родното приложение било най-доброто от всички разработени в ЕС. Очаква се българският софтуер да бъде

подобрен и с видеочат, като служителите на спешния телефон ще бъдат обучени да комуникират на жестов език. За да бъде ползвано приложението е необходима регистрация, в която се посочват трите имена, ЕГН, адрес, личен асистент, както и снимка, номер и дата на валидност на ТЕЛК-ово решение. „Попълването на имената и телефона на личния асистент или преводача не е задължително, обаче подпомага, защото те могат да дадат допълнителна информация на медицинското лице или полицията“, казва Павлова. В случай на инцидент те ще могат да съдействат като отидат на място или чрез видео разговор. От Съюза на глухите в България ще помогнат на тежкочуващите да се регистрират и ще им проведат обучение за ползване на софтуера.

При подаване на неверни и заблуждаващи съобщения гражданите носят административно наказателна отговорност от 200 до 20 000 лв. уточняват от Националната система 112 в сепециално създаден клип за глухи. Софтуерът е разработен от МВР и Съюза на глухите в България. Той е резултат от приетите през 2016г. промени в Закона за Националната система за спешни повиквания.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев