Евгения Банева остава в ареста

Евгения Банева
13.02.2019 / 19:13

Спецсъдът отказа да пусне от ареста Евгения Банева. Решението бе постановено тази вечер след заседание, продължило няколко часа. То не е окончателно и може да бъде обжалвано.

По-рано прокуратурата декларира, че няма да пречи на Евгения Банева, ако тя иска да води кампания за евровота. А тя отговори , че e трудно да си представи как ще води кампания от ареста.

Прокурор Мария Дойчева уточни, че законът не дава на Банева автоматично свобода, ако се кандидатира за ЕП. Но прокуратурата няма да й пречи при евентуални срещи с избиратели.

Банева каза, че й е трудно да си представи как ще води кампания от ареста.

Но пък от друга страна обществото щяло да види какви са условията в арестите.

Междувременно Банева разказа, че на 28 декември, едновременно, както в нейната, така и в килията на съпруга й Николай, имало акция, наречена „пълен тараш“ на арестантски жаргон.

Последвали още няколко такива акции, а по разпореждане на прокуратурата тя била преместена в друга килия.

А „пълния тараш“ Банева описа като нахълтване на 5-6 човека, оборудвани с детектори за откриване на непозволени предмети.

Изваждали се всички дрехи, храни и обзавеждане.

Всички внушения Банева приемала за пълна лъжа, в т.ч. и твърденията, че са организирали хибридни войни между Коледа и Нова година. Тя изрази съмнения, че в този период от време „едва ли има трезвен руснак на територията на Русия“. Освен това не й било ясно как от килията някой ще иска убежище в чужда държава.

„Ако съм искала да изпратя децата си в Русия, съм имала много пъти възможност да го направя“, посочи по-рано тя и припомни, че със съпруга ѝ всяка година посещавали Русия по 5-6 пъти.

Прокуратурата коментира думите на Банева с обяснението, че обвиняемите нямат задължение да говорят истината. По думите на Дойчева, Банева се възползвала чудесно, а експертиза категорично доказвала съобщения и разговори.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев