Петима са болните от морбили у нас

Тодор Кантарджиев
14.02.2019 / 10:09

Пет са случаите на морбили в България, обяви пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев. Всички случаи са от малки населени места около Гоце Делчев. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести призова личните лекари да положат повече усилия за информиране на родителите за опасността от тази болест.

В София вече има случай на заболяла от морбили 37-годишна жена, която е настанена за лечение в Инфекциозна болница. „Вторият случай на 3-годишното дете се потвърди вчера в Националната референтна лаборатория. Вчера излезе резултата - положителен е. Това е детето, което е в Инфекциозна болница. Не коментирам защо не е ваксинирано", заяви проф. Кантарджиев.

"Освен това вчера в Референтната лаборатория бяха доказани три случая на деца между 1- и 2-годишна възраст с морбили. Те в момента лежат в отделението в болницата на Гоце Делчев",

И трите деца са от малките населени места около град Гоце Делчев.

Ваксинацията срещу морбили обичайно се прави до 13-ия месец след раждането с реимунизация на 13-годишна възраст.

„Морбили е най-опасно за най-малките преди те да бъдат ваксинирани на 13 месеца. Тези деца, които са техни братчета и сестричета, имат антитела в кръвта си, вчера доказахме това в Референтна лаборатория. Тези антитела са дадени от майката през плацентата”, каза още специалистът.

През последната година има бум на случаите на морбили в Европа, като само в Румъния десетки деца починаха от заразната болест. Подобна ситуация имаше и в съседна Сърбия.

Източник: nova.bg
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев