Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени по Черноморското крайбрежие

Черно море
15.02.2019 / 17:02

Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента.

„Нека да попитаме българските граждани искат ли в пясъците на Черноморието да изтече една магистрала и над 1 млрд. лв. да бъдат дадени за изкупуване на тези терени“, коментира Аврамова.

Тя обясни, че всички тези терени са попаднали в частни ръце в периода 2006 - 2007 г. чрез заменки или връщане на собственици като земеделски земи, впоследствие обаче са променили предназначението им и попадат в урбанизирани територии с разрешение за строеж.

„Има терени, в които дюните са малка площ, тогава за мен е неоправдано от терен 4 декара да отчуждим 100 квадрата дюни, защото останалата част на терена остава с възможност за строеж“, посочи министърът.

Тя допълни, че такъв е случаят с терен на плажа Корал. За този терен има заповед за спиране на строителство от 2014 г. от МОСВ, тази заповед е потвърдена от ВАС и в момента там не може да се строи, каза Аврамова.

„Не са стартирали никакви процедури по екологичното законодателство, за да се получи разрешение и отпадане на тази заповед“, допълни тя.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев