Връщат бебе на майка му, отнето от социалните

Бебе, майка
15.02.2019 / 19:42

Районният съд в Смолян върна бебето на 26-годишната Симона от село Арда, което преди два месеца й беше отнето от социалните, директно от родилното отделение. До отделянето на новородения Александър от биологичната му майка се стигна след сигнал от лекарите в болницата, че Симона отговаря бавно на зададените й въпроси, няма постоянен доход, нито автомобил, с който да обгрижва детето, ако се разболее. Бебето беше настанено в професионално приемно семейство като временна мярка за закрила. С днешното си решение съдът отхвърля молбата на отдела за закрила на детето за прилагането на тази мярка и го връща на Симона. Решението може да бъде обжалвано в седемдневен срок.

Случаят с 26-годишната самотна майка от смолянското село Арда стана популярен, след като стана ясно, че социалните служби са взели детето и то бе предадено в приемно семейство след сигнал от болницата в Смолян.

Сигналът е бил подаден в отдел „Закрила на детето“ на 17 декември миналата година от старшата акушерка след събрание на цялото отделение и по нареждане на завеждащия, защото имали съмнения, че майката не може да се справи с отглеждането на детето.

При предизвиканата проверка социалните работници установили, че майката на бебето няма адекватна представа и капацитет какви грижи трябва да полага за детето си. От друга страна е било установено, че битовите условия на фамилията в смолянското село Арда са изключително тежки и неподходящи за отглеждане на кърмаче.

Според социалните, липсвало и гориво за отопление и нормални хигиенни условия. Още тогава от социалните служби в Смолян съобщиха, че временната мярка за настаняване на детето в приемно семейство не означава отнемане на детето, като се ангажираха да работят с биологичната майка и роднините на бебето, за да предприемат стъпки за неговото връщане в сигурна семейна среда.

Много хора също се ангажираха да помогнат за подобряване на битовите условия в жилището на самотната майка.

Детето вече е предадено от приемното семейство на майката.

Решението на съда в Смолян за незабавно връщане на детето подлежи на обжалване в 7-дневен срок.

При разговор с представители на дирекция „Социално подпомагане“ в Смолян, те заявиха, че още не са запознати с решението и нямаха яснота дали ще обжалват решението.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев