Деца четат разказите на Чудомир

В музея е запазен автентичният вид на стаята, където писателят до последно творил
18.02.2019 / 21:20

За трета поредна година деца от цялата страна ще се впуснат в приключението „Чудомирови четения“, като основно ще имат възможността да чуят, и и сами да прочетат десет от най-известните произведения на народоведа Димитър Чорбаджийски.

Сред тях са „Соломонов съд“, „Урок по история“, „Педагогията на хаджи Донча“ и „Предметно обучение“. Някои от разказчета , събрани в книжката на издателство „Абагар“ под наслов „Жълтото петле“ са озвучени и с илюстрации във видеофайлове, напомнят от фондация „Чудомир“, която е организатор на традиционните Чудомирови празници, провеждащи се от 25 февруари до края на март в Казанлък.

От там припомнят, че през м.г. в четенията са се включили близо 100 училища у нас, както български неделни училища в чужбина: - в гръцките градове Ксанти, Александруполис и Орестиада и училищата в Аделаида - Австралия, Хатива и Тарагона - Испания, Пескара - Италия, и Лондон - Англия.Организаторите очакват хлапетата да станат автори поне на едно есе за родения на 25 март 1890 година в село Турия писател – шегобиец като темата е „Защо харесвам Чудомир“.

През 1968 година, броени месеци след кончината на писателя семейният му дом в Казанлък е обявен за музей, там се съхраняват над 15 000 оригинални ръкописи, рисунки, скици, писма , книги и лични вещи, ползвани от твореца и съпругата му художничката Мара Чорбаджийска.В музей е превърната и родната къща на родителите му в село Турия.

В програмата на честванията е предвидена национална научна конференция, която ще събере водещи имена в българското литературознание и изкуствознание, за пръв път ще се проведе национална кръгла маса по проблемите на фолклора, където са поканени ръководители на професионални художествени състави от цялата страна, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата. В рамките на празниците ще се проведе и национален фолклорен конкурс за хумористична песен и хумористичен танц „Златен Тръндафил“.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев