Национален протест на фармацевтите затвори стотици аптеки в страната

Аптека
20.02.2019 / 12:49

Над 726 аптеки от страната затвориха врати днес в знак на протест срещу финансовата тежест от редица нововъведения на здравните власти, едно от които Европейската директива за верификация на лекарствата. Към момента има информация за аптеки в 17 града в страната, които са се включили изключително активно в протестите, информираха Дарик от Националната аптечна камара. Противно на очакванията, днес са затворили врати и цели аптечни вериги.

Протестите на аптеките започнаха от 5-и февруари, но днес за първи път не са символични, обясни Антон Вълев, председател на камарата. Според него върху собствениците на аптеки пада тежестта освен от разходите по интегрирането на системата за верификация на лекарствата, и от редица според тях бюрократични административни свръхрегулации.

Фармацевти настояват за финансиране, което да ги подкрепи за новите електронни системи. Европейската система за проверка на автентичността на лекарствата вече е факт, предстои въвеждането и на други.

Според здравните власти за повечето аптеки новата платформа за верификация на лекарствата ще струва около 150 лева. За аптеките, които не разполагат с компютър и интернет обаче разходът по въвеждането на системата би могъл да надхвърли и 1500 лева.

Очаква се да стартира и електронна рецепта, инвестиции се налагат и заради новите изисквания за софтуера за управление на продажбите и касовите апарати, информира bTV.

Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев