Диагностицират рак на простата по иновативен у нас метод

Болница "Света Марина" Варна
20.02.2019 / 14:39

В Клиниката по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна предстои да стартира нова високотехнологична процедура за диагностика при простатен карцином и невроендокринни тумори.

Процедурата е основана на използването на галий – белязани радиофармацевтици, което се въвежда за първи път не само в България, но и в Източна Европа, а варненската болница се нарежда сред малкото в ЕС, предлагащи подобна услуга.

Изследването на простатния карцином и невроендокринни тумори ще се извършва с така наречения ПЕТ- скенер или позиторно-емисионен томограф, който работи в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна от 2009 година.

Новата процедура ще осигури диагноза, стадиране и проследяване на ефекта от лечението при този вид рак и тумори. Тя ще спести средства и усилия от други скъпоструващи инвазивни и неинвазивни изследвания и процедури и ще оптимизира лечебния план на заболяванията, както от страна на пациентите, така и на болницата.

Тя ще се извършва по НЗОК за здравноосигурените пациенти и срещу заплащане за неосигурените. Към момента, най-масово използваният радиофармацевтик за диагностика с ПЕТ-скенер е радиоактивен флуор - флуродезоксиглюкоза, чрез който успешно се диагностицират голяма част от онкологичните заболявания, но е неприложим при рак на простатата, невроендокринни тумори и др.

Високотехнологичното оборудване, което включва радионуклиден генератор, синтезен модул и апаратура за качествен контрол, е доставено и инсталирано в разширената и реконструирана Клиника по нуклеарна медицина и метаболитна терапия в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, където в момента се провеждат необходимите тестове.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев