Случаите на морбили се увеличават, започва масова ваксинация

Болен от морбили
20.02.2019 / 14:44

В България се увеличават случаите на заболели от морбили. От вчера до днес те са се увеличили с 4 и вече заразените са 31. Това заяви за "Монитор" здравният министър Кирил Ананиев.

Три от случаите са от столичния квартал „Христо Ботев”, а четвъртият е от „Студентски град”. 21 от всички 31 заразени са лабораторно доказани, а останалите са по епидемиологични показатели.

Междувременно днес започна ваксинация срещу морбили в столичния квартал „Христо Ботев”. В мобилен кабинет ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус.

По инициатива на Столичната община в четирите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ от 21 февруари ще бъдат отворени кабинети за поставяне на ваксини на желаещи лица. Имунизацията ще бъде безплатна за гражданите. Министерството на здравеопазването (МЗ) е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев