Изпратиха за лечение обвинения за четворното убийство в Нови Искър

Георги Георгиев
20.02.2019 / 16:41

Софийският градски съд изпрати на принудително лечение обвинения за четворното убийство в Нови Искър Георги Георгиев и му наложи най-тежката мярка „задържане под стража“.

На 18 февруари четворно убийство, извършено в къща на улица „Светлина” в Нови Искър, потресе цялата страна. 25-годишният Георги бе задържан за убийството на родителите си, по-малкия си брат и баба си. Жертвите са убити с брадва.

Служебният защитник Стоян Стоянов настоя да му бъдат направени пълни клинични изследвания и заяви, че не може да гарантира, че състоянието му няма да се влоши в следващите седмици. В същото време от Софийската градска прокуратура искаха той да бъде настанен в държавната психиатрична болница в Ловеч, но това им искане не беше удовлетворено от магистратите. Те разпоредиха обвиняемият да бъде принудително настанен за лечение в МВР болница, тъй като е болен от туберкулоза и има епилепсия, което налага да бъде прегледан от невролог, психиатър и други специалисти. В лечебното заведение Георгиев ще остане 30 дни.

В залата обвиняемият Георги Георгиев в отговор на въпрос на съдията дали разбира правата си, каза за психотронно оръжие, вследствие на което едно дете се е самоубило, а друго се е разрязало. Настоя за защита и намекна, че ще се обърне към европейски институции, които да му помогнат в процеса. Служебният му защитник Стоян Стоянов заяви, че комуникацията с Георгиев е трудна:

„Разговорът с него става много трудно. Той говори съвсем тихо и най-неприятно е, че не е ясно какво е състоянието му и трябва да се види какво е, за да се реши какви действия ще се предприемат“, заяви служебният му защитник, който обясни, че защитава само правата му, но не и деянията, в които е обвинен.

В зала Стоянов каза, че Георгиев може да е бил използван.

 

„Не сте чули за имотните измами, точно с хора, които имат някакви проблеми. Трябва да се разследва. Наблюдаващият прокурор трябва да изиска да се установи кой е влизал и излизал от тази къща за няколко дни напред и назад. Кога е влязъл обвиняемият в къщата“, коментира служебният защитник и подчерта, че в момента обвиняемият не разбира в какво е обвинен и не признава вината си, въпреки че адвокатът го е посъветвал да го направи.

Той подчерта, че Георгиев не е картотекиран в психиатрична клиника, няма документация, няма диагноза и не се знае точно какви проблеми има. Единственото, което адвокатът знае, е , че обвиняемият има припадъци, както и че преди няколко месеца Георгиев е бил на лечение в някаква болница, но не знае от какво е бил лекуван и какви изследвания са му били правени.

Служебният защитник добави, че обмисля да поиска съдействие от НАТО:

„Има много точно наблюдение върху всяка точка на земята. Записите се пазят в супер компютри и държавата може да ги поиска, особено когато става дума за такива деяния с голяма обществена значимост. Всеки иска да разбере това ли е извършителят или има и други извършители“, уточни Стоянов и добави, че още не са готови фотоснимките и се надява на обективен процес.

Той добави, че няма да обжалват решението на съда.

Източник: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев