Парламентът изслуша Младен Маринов за фалшивите телкове

Народното събрание
22.02.2019 / 15:47

Парламентът изслуша министъра на вътрешните работи Младен Маринов по повод разследването на схеми за издаване на фалшиви решения за ТЕЛК.

В 10 области, сред които Силистра, Враца, Габрово, Монтана и Перник, са издадени най-много пенсии за инвалидност. През миналата година от държавния бюджет е отпуснат 1,5 млрд. лева за предоставяне на такива пенсии, стана ясно по време на изслушването.

МВР е установило, че в схемите за фалшиви телкове са замесени сирийци. На посредниците по схемите са предоставени между 600 и 2500 лева.

Министър Маринов призова за законодателни промени, които да пресекат престъпните схеми: "Има областни дирекции, които имат до 30% инвалидност, има такива, които са до 10% инвалидност. Г-н Цветанов даде статистика от 1988 г., където общият процент за държавата е два до три, което е нормална европейска практика. Тези цифри говорят сами по себе си. И фактът, че всяка година се отпускат все повече средства за тази идейност в държавния бюджет показва, че има някакъв проблем".

Попитан дали законодателните промени означават и завишаване на санкциите, той отговори: "Санкциите сами по себе си не са достатъчни като законодателни промени. Аз съм привърженик на това, че само увеличаване на санкцията не води до резултат. Води до резултат неотменността на налагане на тази санкция и нейното събиране. Ако само ще вдигаме санкциите, а няма как да ги съберем, по-добре да не го правим".

Източник: Дарик
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев