Рязко влошаване на времето – сняг и падане на температурите

Сняг
22.02.2019 / 23:16

Зимата се завърна. Части от Северна България вече са в капана на бурен вятър и обилен снеговалеж. Снежна виелица се изви привечер в Русе и Плевен. В проходите и по високите части на страната натрупа и се образуваха преспи. През прохода „Троян-Кърнаре” връзката с Южна България е изцяло прекъсната. На места настилката е силно заснежена, а видимостта намалена.

Обилен сняг вали от часова в Троянския Балкан. На места видимостта е силно намалена. Пътят е заснежен, а завоите - остри. Затова и спазването на дистанция е задължително.

Дъждът премина в сняг при 600 метра надморска височина в късния следобед и за кратко пътят побеля. Снегопочистващата фирма е в готовност, но машините чистят само до ски пистите.

Заради снегонавявания, при наличието и на вятър, на места преспите са високи над метър. Седем машини са в готовност да потеглят от сборния пункт на разклона край Ловеч.

Зимата се завърна и на северозапад. На прохода „Петрохан” вече има нова снежна покривка. На 1500 метра надморска височина сняг заваля още в обедните часове. Вятърът е силен, а пътната настилка - заснежена. До момента няма информация за инциденти в района.

Опесъчаване на пътя ще почне с падане на температурите. В готовност са осем машини. Сред тях са и два трактора. Единият може да тегли и камиони въпреки забраната за преминаването им през прохода.

За шофьорите на леки коли предизвикателство са предимно завоите. С понижаване на температурите и увеличаване на снеговалежа са възможни заледявания, предупреждават от АПИ.

Сняг, студ и виелици ни очакват и през двата почивни дни. Синоптиците обявиха жълт код за сняг и вятър в събота. Утре в почти цялата страна температурите ще останат под нулата през целия ден. Много ниски ще бъдат температурите и в неделя. Утрото тогава ще е със стойности под минус 10 градуса на места.

Още снимки от новината

Снегорин
Път, сняг
Време

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев