Бойни кораби на НАТО акостираха във Варна

Боен кораб на НАТО
24.02.2019 / 17:51

Бойни кораби на НАТО акостираха във Варна. Втората постоянна противоминна група на Алианса ще бъде на мисия в Черно море до първата третина на март.

Тя е една от тези с най-висока готовност от силите за отговор на НАТО.

"Нейната цел е да патрулира в акваториите на страните членки на НАТО за опазване на мира и безопасността, както и да възпрепятства трафика на хора, наркотици и оръжие", каза кап. лейт. Мирослав Добрев, помощник-командир на минен ловец "Цибър".

В момента групата се командва от немски спомагателен кораб, а в състава й влизат плавателни съдове от Румъния и Турция, както и българският минен ловец "Цибър". Предстои да се присъедини и кораб от Испания.

„Всички кораби са сертифицирани и отговарят на най-високи изисквания. Моята работа е да ги сформирам като една група. Съвместни тренировки и упражняване на всички възможни сценарии, които могат да ни се случат", обясни Мартин Шварц, командир на Втора постоянна противоминна група на НАТО.

През следващите дни групата ще участва в българо-румънското учение "Посейдон".

"Ще обследваме и "ловуваме" мини край Констанца, както и ще упражняваме всичко, което се очаква от групата да може да прави", каза Шварц.

Макар основната функция на групата e да прочиства водите от мини, корабите разполагат с оръжие за близък бой и поразяване на малки цели.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев