Планински спасители търсиха 29-годишен мъж край хижа Тръстеная

Спасителна акция
24.02.2019 / 21:29

Шестчасова акция за издирване на загубил се турист проведе отряд Лакатник на Планинската спасителна служба (ПСС) тази нощ в района на хижа Тръстеная и Западна Стара планина. Повече от четири часа планинските спасители търсиха 29-годишен мъж при снеговалеж, вятър и температура минус 12 градуса.

Младият мъж изостанал от група, с която тръгнал на свечеряване от хижата. Намерен е жив и здрав, като сам е установил контакт с негов познат, включил се в издирването на спасителите.

Загубилият се е бил с група на еднодневен поход в района. Към 18.30 ч. тръгнали от хижа Тръстеная в посока село Лакатник, като преходът е приблизително 2 часа. Към 19:30 ч. приятелите на момчето установили, че го няма и се върнали да го търсят.

Малко след това се обадили на планинските спасители, които по същото време по случайност били в хижата, заедно с туристи от местното туристическо дружество. След подаването на локален сигнал към ПСС-отряд Лакатник, решение за провеждане на акция е взето незабавно. Сигнал към телефон 112 за установяване на фактическите обстоятелства е подаден също от планинските спасители.

Петима членове на отряда и доброволци претърсват района в продължение на шест часа при сурови зимни условия. В 2:15 ч. с изгубилия се е осъществена връзка и той е открит в състояние на лека дезориентация и с леки измръзвания.

Източник: Дарик
Снимка: ПСС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев