Точкова система ще определя нуждите от асистент на хората с увреждания

...
25.02.2019 / 23:08

Потребностите на хората с увреждания ще бъдат оценявани по нов начин. Точкова система ще определя колко часа личен асистент ще могат да ползват.

Специализиран отдел на Агенцията за социално подпомагане ще отговаря за оценката. Ще се събира информация за човека с увреждания, при нужда ще го посещават в дома му.

С оценката ще се определя нуждата от месечна финансова подкрепа, от помощни средства, от приспособяване на жилището, от личен асистент.

Часовете личен асистент ще зависят от това колко точки е събрал човека. Точките ще се дават срещу отговорите на поредица въпроси. Например: Може ли да използва ръцете си; да се ориентира в пространство; да пазарува за себе си. За децата и възрастните точковата система е различна.

Дъщерята на Валентина е с множество увреждания. Ако семейството реши да ползва личен асистент по новия закон, момичето задължително ще премине през новата оценка.

Социален работник ще реши колко точки да й даде спрямо това дали може да ползва ръцете, краката си.

"Тя използва краката си – да, но тя не може да осъзнае, че отивайки например до терасата, може да прескочи бордюра и да падне", обясни майка й Валентина Христова.

С точки ще се оценяват и проблеми, свързани с това доколко човекът може да се къпе, да се храни и пие от чаша, да за пазарува за ежедневието си.

На оценка ще подлежи и ориентацията му – например за време – кога е ден, нощ, както и способността му да помни – в рамките на деня и минали събития. От събраните точки ще зависи колко часа личен асистент ще може да ползва.

"Очакваме да бъде предоставена адекватна подкрепа за хората с увреждания, изцяло съобразена с индивидуалните им потребности", каза Любомира Аршинкова от Министерството на труда и социална политика.

Валентина е опитала сама да изчисли колко точки би събрала дъщеря й. Сметките показват – 140, което позволява до 84 часа асистент на месец.

"Дъщеря ми при все факта, че може да си ползва дланите и краката, има нужда от възрастен човек до нея 24 часа в денонощието, дори когато спи", допълни Валентина.

Новата оценка ще влезе в сила от април. Хората, които сега ползват подкрепа, не е нужно да минават през нея. Оценката е задължителна, ако ТЕЛК решението изтича и ако човек иска асистент по новия закон.

Още снимки от новината

...

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев