Защо е важно да приемаме витамин С?

Плодове
26.02.2019 / 09:00

Витамин С е сред основните витамини в нашето тяло. Едни от най-важните функции, които изпълнява са образуването на костите, зъбите, тъканите, както и усвояването на желязо.

Сред симптомите, които показват дефицит на витамин С, е изтъняването на косата.Това се дължи на факта, че той е важна съставка за поддържането на белтъчините.

Липсата на витамина води и до развиването на хронични инфекции. Той е изключително важен за защитните механизми на организма. Колкото по-малко витамин С има в тялото ни, толкова повече се намалява способността за разрушаването на патогените, които причиняват голям брой заболявания.

Витамин С е свързан и с емоционалното здраве. Ако нивата на витаминът в организма ви са ниски, това може да доведе до раздразнение, неспокойствие и психическа нестабилност.

Също така, ако чувствате постоянно умора, тялото ви алармира, че има нужда на витамини, сред които е и витамин C.

Витаминът има важна роля и при заздравяването на раните, тъй като той допринася за правилното снабдяване с кислород и клетъчното здраве. Дефицитът му ще доведе до по-бавното заздравяване на раните.

Постоянното приемане на витаминът подпомага за гладкостта, красотата и здравето на кожата.

Сред основните източници на витаминът са портокалите и лимоните. Други храни, от които можете да си го добавите са ягоди, ананас, киви, чушки, зеле, ананас и брюкселско зеле.

Източник: Дарик
Снимка: pixabay
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев