Болни на хемодиализа в Ловеч сами плащат лечението си

Хемодиализа
26.02.2019 / 12:37

Поддържащите лекарства за болните от хемодиализа в Ловеч липсват от началото на годината и пациентите сами плащат медикаментите си.

Проблемът с поддържащите лекарства за пациентите на хемодиализа започва в началото на годината, когато болницата спира да изпълнява заявките на отделението.

През януари пациентите са получили последните дози медикаменти за поддържане на хемоглобина, но в намален обем за да има за всички. От началото на февруари двете задължителни лекарства липсват.

Ася Ангелова е съпруга на мъж с бъбречна недостатъчност. Придружава го на всяка терапия. "Аз съм купила само кръв сега. И ако ги няма инжекциите, ще ги поръчам в аптеката да, че да се задържат стойностите на хемоглобина", обясни Ася.

Общо разходите са около 800 лева на седмица. В отделението нямат решение.

"Правих минимални поддържащи дозировки за да имат по- продължително време лечение пациентите", обясни д-р Алдин Начков, началник на отделението по хемодиализа.

Това изпраща Ася директно на "пазара за кръв" пред болницата.

От ръководството на болницата са лаконични. Според д-р Румяна Нановска, директор на Ловешката болница, в лечебното заведение чакат превод от Здравна каса за януари, но все още нямат договор.

Договорът със здравната каса се очаква да бъде подписан до края на месеца.

Около 7 милиона лева са задълженията на Ловешката болница към доставчици на лекарства и услуги. Това обяснява и липсата на фирми доставчици при обявените обществени процедури. Желаещи няма и за пряко договаряне.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев