През януари няма регистриран нито един случай на морбили в Сливенско

...
26.02.2019 / 18:03

Спокойна е обстановката по отношение заболеваемостта от морбили – така наречената дребна шарка в Сливенска област. През януари няма регистриран нито един случай на заболяването, сочи справка в сайта на РЗИ – Сливен. Данните за февруари още не са публикувани.

Справка в архива на Радио „Фокус“ – Сливен сочи, че през 2009 година в рисковите групи е проведена масова имунизация. Тогава в ромските квартали на Сливен имаше епидемия от заболяването, имаше и починали от усложнения деца

Точно преди 10 години Сливен бе един от най- засегнатите от морбили региони. Ромското гето „Надежда“ пламна от дребна шарка, имаше и починали вследствие на усложненията. Още тогава бяха взети мерки за масова имунизация, в разяснителната кампания взеха участие представители на държавни институции, лекари, неправителствени организации и дори пасторите от квартала. Благодарение на бързата реакция епидемията бе овладяна и в момента ситуацията е спокойна.

Заради събитията в страната общественият интерес е голям, и затова Регионалната здравна инспекция организира информационна среща „Морбили – симптоми и превенция “. Кампанията цели и повишаване информираността на населението по отношение на Морбили. Събитието е насрочено за 27 февруари.

Лекарите информират, че морбили е остро вирусно заболяване, което се предава по въздушно-капков път. Вероятността да се разболеете при среща с носител на вируса е 95-100%. Единственото ефективно средство срещу морбили е ваксинирането. Морбили е опасна болест, която може да доведе до смърт. Преди въвеждането на ваксината са регистрирани над 2 милиона смъртни случая годишно в резултат от такива усложнения. Според специалистите, погрешно на схващанията, които могат да се прочетат на много места във форумите, морбили не е „обикновена шарка”, която всяко едно дете трябва да преболедува.

Заболяването може да протече много тежко, да доведе до редица краткосрочни и дългосрочни последствия, сред които засягат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система. В някои описани проучвания усложнения се наблюдават в до 83% от хоспитализираните деца. Лошото в случая е, че последствията могат да се проявят след 8-9 години.

Първата ваксина срещу морбили се дава на деца на възраст 12-15 месеца, втората – на 12 години. Въвеждането на втората доза допринася за развитието на защитен имунитет. При тези, които са били ваксинирани два пъти, но въпреки това са се разболели, болестта преминава в по-лека форма.

Източник: Радио "Фокус"
Снимка: pxhere.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев