Дигитален иновационен хъб помага в сферата на селското стопанство

Европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел
27.02.2019 / 16:34

Разликата в интернет връзката между градовете и селските райони е много голяма, което се наблюдава в целия Европейски съюз, заяви в Пловдив еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел. Над 80 процента от градските домакинства са много добре свързани при само 47% в селските райони. Тя припомни, че в рамките на сегашния програмен период има заложени 6 млрд. евро за високоскоростен интернет.

Проектът за безплатен безжичен интернет на обществени места ще допринесе за намаляване на тази разлика - вече има множество селски общини, които са кандидатствали и са одобрени, допълни Мария Габриел.

Пред студентите и преподавателите от Аграрния университет тя и евродепутатът Владимир Уручев говориха за възможностите за създаване на дигитален иновационен хъб в Пловдив. Това би било място, където малките и средните фермери да тестват своите идеи, преди да инвестират. Тази платформа би им дала възможност за пазарно тестване на продуктите и информация за финансиране, каза още еврокомисарят.

Габриел обяви още, че платените стажове по програмата „Цифрова възможност“ на Европейската комисия са отворени за всички студенти, а не само за IT сектора.

Тя участва в граждански диалог на тема „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев