Ветото върху Изборния кодекс пада

Вето президент Радев
28.02.2019 / 14:15

Ветото върху Изборния кодекс пада. ГЕРБ и Патриотичният фронт се събраха и решиха да не се съобразят с идеите на президента.

Те обещаха да върнат ниския праг на преференциите.

Президентът Румен Радев върна Изборния кодекс за повторно разглеждане от депутатите и призова БСП да се върнат в парламента. Мотивите на държавния глава за вето номер 14 е, че промените в Изборния кодекс издават отсъствие на воля за прозрачни и честни избори.

„Ние просто ще отхвърлим ветото и ще пристъпим към връщането на 7 процента преференция, за да може избирателите да пренаредят листите. Искаме да не се правят внушения и манипулации и нарушаване на изборни права”, каза Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

„Президентът е имал добри мотиви и нямам съмнение, екипът го е подвел. Не е противопоставяне на президента, и тъй като няма как да се оправя вето, ще го оправим в НС”, коментира Волен Сидеров.

Искрен Веселинов от ВМРО пък каза, че щом ще се върне преференцията, ще подкрепят падане не ветото.

Точката за заплатите на депутатите и тяхното отсъствие пък беше отложена по предложение на ГЕРБ.

От НФСБ предложиха при неоправдано отсъствие от три поредни или общо 5 пленарни заседания за месец на депутатите да се удържа цяла заплата, както и Народното събрание да не поема допълнителните им разходи.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев