БСП няма да влязат в парламента и при обсъждането на ветото на президента

Народното събрание
28.02.2019 / 16:42

Народните представители от БСП няма да влязат в пленарна зала и при обсъждането на ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Това увери Христо Проданов, заместник-председател на ПГ на БСП за България, на пресконференция в централата на левицата.

Проданов бе категоричен, че засега няма предпоставки за връщане в пленарна зала, след като управляващите вече са заявили, че ще отхвърлят ветото.

На заседание на Националния съвет на партията на 17 февруари БСП обяви курс на оттегляне от парламента. Няколко дни по-късно президентът Румен Радев върна Изборния кодекс за повторно разглеждане и призова народните представители на левицата да се върнат в пленарната зала.

Днес стана ясно, че ветото върху Изборния кодекс пада, защото ГЕРБ и Патриотичният фронт обявиха, че са решили да не се съобразят с идеите на президента.

Бойкотът на БСП и отсъствието им от пленарните заседания в Народното събрание предизвикаха дебата колко пари трябва да получават депутатите, когато не ходят на работа.

Христо Проданов посочи, че за последните две години увеличението на депутатските заплати е около 1000 лв. и припомни, че от БСП за трети пореден път се опитват да прокарат предложението за замразяване на депутатските заплати. Той попита в кой друг сектор има такова увеличение на заплатите.

Зам.-председателят на ПГ на левицата иронизира "къртовския" труд на Народното събрание като изброи дейността по приемане на отчет за дейността на НЗОК за 2017 г., изслушване на министъра на икономиката, отчет на Комисията за защита на личните данни. Проданов изтъкна, че в същото време в страната зреят спонтанни протести и посочи този на медицинските сестри, насрочен за утре.

На форума на БСП проф. Георги Михайлов коментира, че на 100 хиляди души у нас се падат 485 сестри, докато в ЕС - те са средно 740.

"Дефицитът на медицински сестри по признанието на министър Ананиев е над 30 хиляди. През последните десет години над десет хиляди са напуснали страната и над 15 хиляди са сменили своята професия или са се пенсионирали", изтъкна той.

Според него възнагражденията, които получават специалистите по здравни грижи, са изключително ниски. По думите на проф. Михайлов нетната заплата много често не достига и 700 лв.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев