Съседи крадат жилището на майка и дъщеря, настанени в Курило

Психиатрия
01.03.2019 / 09:44

Съседи успяват да изтъргуват апартамента на майка и дъщеря, хоспитализирани в Курило. По време на свиждането дежурната медсестра вижда, че на масата пред една от пациентките са сложени документи за подпис.

„Нашият персонал е обучен и има рефлекси, тъй като постоянно имаме случаи на измами. Тя тутакси ги взе и ги заключи в канцеларията. Така беше осуетен сделката, но само за кратко“, казва д-р Цветеслава Гълъбова. Когато обаче жените били изписани, въпросните съседи успели да им измъкнат подписите и да продадат жилището им. Сега те живеят в друг свой имот.

„За мен вина за подобни измами имат някои нотариуси. Видимо е, че на нашите пациенти заболяванията личат. Следва да изискват съдебно-медицинска експертиза за състоянието им при съмнение, каквото право имат“, заяви д-р Цветеслава Гълъбова. Тя дори предлага преди изповядване на сделки с възрастни собственици да се изисква задължително съдебно-медицинска експертиза за състоянието им, както и на хора, които имат видими отклонения в психично здраве. Според нея тези експертизи трябва да бъдат със срок на издаване на 15 дни преди започване на процедурата по продажбата. Процедурите за връщане на имот по съдебен ред са невероятно тромави. Изискват адвокатска защита и многобройни такси, но болницата няма средства да покрива и тези разходи. Лечебното заведение, както и останалите такива държавни в страната не са търговски дружества и оцеляват на субсидии от държавния бюджет. НЗОК не им плаща по клинични пътеки.

„Действаме със собствени сили и активната помощ на социалните ни работници и с безплатни консултации от юристи“, обяснява ситуацията д-р Гълъбова.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев