България остава без ръководител на „Банков надзор“

Владислав Горанов
01.03.2019 / 16:27

Подуправителят на БНБ и ръководител на направление "Банков надзор" Димитър Костов подаде оставка. Това се случва на фона усилията на страната ни да влезе в Еврозоната и Банковия съюз. В навечерието на евентуалното ни приемане в т.нар. чакалня на валутния съюз България остава без ръководител на Банков надзор, председател на Комисията за финансов надзор и ръководител на застрахователния надзор в комисията.

Оставката на Димитър Костов идва на фона на проверките, които Европейската централна банка (ЕЦБ) извършва в шест банки у нас. Финансовият министър Владислав Горанов се надява управителят на БНБ Димитър Радев скоро да предложи нова кандидатура за този пост, който се оказа горещ картоф в структурата на централната банка през последните години.

"Процесите, които текат между Европейската централна банка (ЕЦБ), търговските банки и БНБ, е изключително ясно разписан като срокове и процедури. Надявам се изключително бързо, до две седмици, управителят да предложи ново решение, така че да не се поставя под съмнение процеса. За мен такъв период е оптимален и не би поставил под някакъв риск процеса, който се извършва между ЕЦБ и банките", коментира Горанов.

Димитър Костов пое "Банков надзор" след като Цветан Гунев беше отстранен от ръководител на това направление и стана подсъдим заради фалита на КТБ. Костов беше и финансов министър по време на банковия срив през 1997 г.

От днес Комисията за финансов надзор няма председател. Карина Караиванова също напусна предсрочно поста на фона на факта, че България е поставена под мониторинг по "Зелена карта" на автомобилните застраховки.

Икономистът Румен Гълъбинов заяви пред Дарик, че има проблем в работата на регулаторните органи.

В близко време се очаква парламентът одобри нов ръководител на "Банков надзор" и председател на Комисията за финансов надзор.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев