Вандали помляха стъклен парапет насред резерват

Потрошеният от вандали стъклен парапет
02.03.2019 / 15:01

Неизвестни вандали строшиха стъкления парапет на мостовата конструкция, преминаваща над археологическия резерват „Августа Траяна – Верея“ в Стара Загора.

Закаленото стъкло най-вероятно е било удряно с камък или чук, коментират местните хора. Те припомнят, че мостът и цялостното облагородяване на района в съседство с Античния форум, сградата на операта и някогашната главна улица на древния град струваше 4,2 млн. лв., 3,4 млн. от които бяха от ЕС. Проектът беше реализиран през периода 2011-2013 година, районът има жива охрана, осветление и видеокамери. Милионите от ЕС бяха предназначени за превръщането на резервата в туристическа атракция.

Строшеният парапет е на метри от Съдебната палата, но никой не е видял злосторника. В момента отговорността за опазването на обекта е на общината, която беше бенефициент на финансирането.

Временно мястото е обозначено с лента. Поправката ще отнеме време, тъй като ще трябва да бъде поръчано стъкло с определени параметри за издръжливост на удари и климатични промени.

Паметливи старозагорци припомнят, че въпреки охраната не са редки случаите, при които среднощни „гости“ нанасят щети върху артефактите, подредени край някогашната главна улица Декуманус максимум.

Още снимки от новината

Овехтял винил в съседство напомня, че проектът, реализиран през периода 2011-2013 година, струваше 4,2 млн. лв.

 

Източник: Монитор
Снимки: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев