С чествания в цялата страна България отбелязва 3 март

Паметникът Шипка
03.03.2019 / 09:31

С официални чествания и тържества в цялата страна България отбелязва националния празник 3 март.

Историческият връх Шипка ще посрещне хиляди българи, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 141-ата годишнина от Освобождението на България.

Честването, в присъствието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще започне в 11:00 ч. със заупокойна панихида, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по повод националния празник, ще приеме строя на почетния караул и ще поднесе цветя на паметника на историческия връх.

Старозагорци отново ще изминат пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме за поредна година ще бъде пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.

Церемонията по издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 11:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. В 12 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка.

Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. От 19:30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава.

Източник: bTV
Снимка: Ладислав Цветков
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев