Гърция обмисля лимит за броя на дните с гости

Хотел
04.03.2019 / 09:19

Гърция обмисля въвеждането на ограничения за краткосрочното даване на квартири под наем, пише вестник „Η Καθημερινή”.

Правителството е учредило специален комитет от представители на министерствата на икономиката, финансите, труда и на туризма. Експертите в него ще трябва в най-скоро време да подготвят проект на закон, с който да се определи броят дни в годината за даване под наем за малки срокове, колко такива имота общо ще може да дава под наем всяко отделно физическо лице или фирма, а също и ограничения върху максималния доход от този бизнес.

Властите в южната ни съседка предприемат тези мерки, защото оборотът от краткосрочното отдаване под наем през миналата година е достигнал 2 млрд. евро. Бумът на този бизнес доведе до срив в предлагането на квартири за дългосрочно живеене и дори се надигна вълна от изгонване на постоянните наематели. Освен това големи загуби инкасират и хотелиерите.

Засега в публичното пространство се коментират няколко идеи. Първата е на един данъчен номер да могат да бъдат вписвани не повече от два имота за краткосрочно наемане. Втората е обектите да не могат да се дават по този начин повече от 90 дни в годината, като за островите с население под 10 000 души лимитът е свален на 60 дни. За да се увеличат дните обаче собственикът ще трябва да докаже, че общият годишен доход от отдаване под наем на имот не надвишава 12 000 евро.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев