Какво важно си казаха премиерите на Русия и България?

Дмитрий Медведев и Бойко Борисов
04.03.2019 / 17:52

Премиерите на България Бойко Борисов и на Руската федерация Дмитрий Медведев обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на икономиката, енергетиката, социалната сфера и туризма.

Пред журналисти в МС премиерът Борисов изрази тревога, че днешната среща е била в напрегнато за света време, когато надпреварата във въоръжението надминава това от Студената война.

„Никога светът не е бил под такава заплаха като сега, затова настоявам всички да се върнем на масата на преговорите, защото един военен конфликт ще е пагубен за света. Надявам се това да се случи и съм готов за съдействие“, каза Борисов.

Борисов посочи, че днес е било обсъдено пускането на ферибот Бургас-Новоросийск и развитие на полицейското сътрудничество във връзка голямата численост на руски туристи у нас.

„Говорихме и за засилване на взаимодействието между право охранителните ни органи“, допълни той.

Борисов изтъкна ползите от изграждането на българската част от газопровода "Турски поток" и от търсенето на пазарно решение на проекта за изграждане на АЕЦ Белене".

„Ние с Бойко Борисов приключихме двустранните преговори, в началото на "четири очи", а след това разширихме разговорите с пленарни разговори“, посочи Медведев.

„Набелязахме планове за бъдещето и потвърдихме и взаимно желание контактите ни да се развиват по всички посоки. Свързвам тези големи надежди с между правителствената комисия за икономическо сътрудничество, която през октомври миналата година възобнови работа. Тя ще може да анализира всичко, което става, защото не с всички страни от ЕС работят такива комисии“, каза Медведев.

„Това е лошо, защото ако няма контакти значи има съмнение, че някой не казва всичко на другите“, каза руският премиер.

Стокообменът между двете страни преди санкциите беше 5 млрд. долара, а сега е 3 млрд. долара - това са загуби на работни места и не е добре нито за България, нито за Русия, каза Медведев.

„Сега разбирам как трябва да изглежда залата за пресконференция - представителите на медиите да са зад голямата маса и да се наслаждават какво става тук“, каза Медведев като имаше предвид как са разположени работните места на журналистите в Гранитната зала на МС.

Още снимки от новината

Среща

 

Източник: БТА
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев