Двама планирали да изпепелят граничното полицейско управление във Видин

...
05.03.2019 / 13:51

Предотвратен е палеж на граничното полицейско управление във Видин. Това съобщиха на съвместен брифинг от МВР и специализираната прокуратура. По случая има задържани вече двама мъже, нито един от тях не е от Видин.

Според държавното обвинение техният замисъл е бил толкова мащабен, че е можел "да вдигне във въздуха целия град". По случая се е работило по предварителна информация, миналата седмица във вторник през нощта срещу сряда са задържани двамата мъже, докато са се опитвали да стигнат до управлението и да го запалят.

В управлението се намира 10 тона цистерна с нефтопродукти, а в автомобила на задържаните са намерени 8 туби с бензин. Към тях имало закачани найлонови пликчета с друго вещество. В комбинация двете са силно взривоопасни. Мотивът на двамата мъже обаче не е ясен.

„На мястото, където те са се опитали да проникнат, и най-вероятно е трябвало да бъде извършен палежът, се намира 10-тонна цистерна с нефтопродукти, съвсем близо има и други нефтопродукти, отсреща на улицата има и бензиностанция. Самото полицейско управление в жилищен район. Както се изрази един колега от Видин, ако беше се случил палежът, който е бил планиран, градът щеше да гори една седмица”, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Не е ясно кой е поръчителят на палежа.

По сградата на граничното полицейско управление във Видин няма следи от опита за палеж. Самият участък се намира в покрайнините на града, но мястото не е изолирано, в близост се намират жилищни сгради.

По първоначална информация мишената на палежа е граничен служител. На 26 октомври 2018 г. неговият лек автомобил беше запален в късните часове на деня. Тогава беше запалена и вратата на апартамента под него – необитаем, но собственост на служител на административния съд във Видин.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев