СДС е против АЕЦ „Белене“

АЕЦ-Белене
05.03.2019 / 16:59

Съюзът на демократичните сили е обезпокоен от поредното извеждане на темата за АЕЦ „Белене“ като национален приоритет на България.

Това се посочва в официална позиция на СДС.

Винаги, когато български и руски държавници се срещнат на територията на едната от двете държави, темата за втората атомна електроцентрала се поставя на масата на преговорите.

Тя е постоянната дългогодишна енергийна „дъвка“, от която досега налице имаме само едно твърде скъпо оборудване и допълнителни разходи, надхвърлящи вече 3 млрд. евро.

Вчера и руският, и българският премиер заявиха, че проектът има бъдеще.

Ние, от СДС, за пореден път казваме, че АЕЦ „Белене“ не само няма бъдеще, но и няма да бъде реализиран.

СДС има ясна, последователна и категорична позиция против изграждането на АЕЦ на площадката на Белене , защото:

1. След проучване на терена от БАН от началото на 90-те години на миналия век беше установено, че площадката се намира в земетръсен район, разломната плоча е различна от тази в Козлодуй и изграждането на опасен обект, какъвто е АЕЦ, е рисково не само за България, но и за целия регион.

Тогава срещу АЕЦ “Белене“ се противопоставиха политици от всички цветове, в това число и знакови имена от БСП, като част от тях дори инициираха подписка срещу проекта. Години по-късно, отново политици от всякакви цветове, най-вече от БСП, се опитват да ни убедят, че зоната вече не е земетръсна и проектът е рентабилен.

2. Не е ясно как ще бъде решен въпросът за съхранение на отработеното гориво. Съгласно изискванията на ЕС, страна с АЕЦ трябва да съхранява отпадъците в специални хранилища. Коя община ще се съгласи да приеме тези отпадъци, как ще убеди населението, че са безопасни, при положение, че дори и депа за сметища вдигат на бунт цели райони?

3. Мощностите ни към настоящия момент са предостатъчни за нуждите на България, някои от тях не работят и са студен резерв. А част от произведената електроенергия се изнася и често пъти навън се продава на по-ниски цени, отколкото на българските потребители.

4. Българската икономика е най-енергоемката в ЕС. Ние трябва да работим за намаляване на разходите за електроенергия в бита и производството, а не да увеличаваме производствените мощности.

5. Ефективността на АЕЦ „Белене“ не е доказана. И не е вярно, че ще се построи за кратко време, вероятно това ще отнеме едно десетилетие.

6. Според анализ на банка HSBС, крайната цена ще бъде 10 млрд. 353 млн. евро. Това ще доведе до цена 75 евро/МВ час, което ще оскъпи значително електроенергията за българските граждани и фирми.

7. Закупеното вече оборудване може да бъде инсталирано на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ , която отговаря на всички изисквания, не е земетръсна, има изградена подвързваща инфраструктура, с която ще се спестят 2-3 млрд. лева.

8. АЕЦ „Белене“ ще направи българския енергиен сектор изцяло зависим от руските суровини ( нефт, газ, ядрено гориво).

Ние сме за диверсификация и за ускорено развитие на енергетика, базирана на възобновяеми енергийни източници.

Като отчитаме горепосочените аргументи, от СДС отново настояваме, че АЕЦ „Белене“ е неефективен, ненужен и най-вече опасен за страната ни и региона проект, който управляващите използват за политически цели.

Изграждането на втората атомна електроцентрала не защитава българските национални интереси, а обслужва чужди икономически и геополитически проекти.

Построяването на АЕЦ „Белене“ означава драстично повишаване на цената на електроенергията за българските граждани.

Източник: Факти
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев