Всеки четвърти депутат в света е жена, сочи доклад

Жени депутати
06.03.2019 / 10:16

Приблизително един от четирима парламентаристи в света е жена, констатира годишният доклад на Интерпарламентарния съюз, публикуван вчера, предаде АФП.

В документа се анализира какво присъствие имат жените в националните парламенти. Докладът обхваща 50 страни, в които миналата година са били произведени избори. Според това изследване делът на жените в националните парламенти е нараснал във всички региони на света през 2018 г. В глобален план той е достигнал 24,3% м.г. срещу 23,4% през 2017 г. За сравнение този дял беше 18,3% през 2008 г. и 11,3% през 1995 г.

Като цяло напредъкът в областта остава бавен, констатира съюзът, макар да отчита, че миналата година напредъкът е бил малко по-бърз в сравнение с предишните години. "Все още сме далеч от равенството на половете на световно ниво", казва председателят на Интерпарламентарния съюз - мексиканската депутатка Габриела Куевас Барон.

"Насърчаващо е да констатираме, че мерките, препоръчвани от дълги години от Интерпарламентарния съюз, като установяването на ефикасни и добре приложими квоти за жените, започват да дават своите плодове", допълни тя.

В доклада на Интерпарламентарния съюз се констатира, че изборните квоти за жените обхващат вече всички региони на света, като над 130 страни вече са приели подобни системи. Докладът обаче показва, че политиките на квоти не са еднакво ефикасни в различните страни. "В повечето случаи самият факт на налагане на квоти, без предвиждането на механизми за прилагане или санкции, не е позволил значителен напредък по отношение на представянето на жените в парламента", констатира Интерпарламентарният съюз.

Анализът на съюза подчертава също, че изборните системи влияят върху представянето на жените. При пропорционалните или смесените системи средният процент на избраните за депутати жени е определено по-висок (26,5%), отколкото при мажоритарната система (20%). В регионално отношение двете Америки са начело по дял на жените депутатки (30,6%), следвани от Европа (28,5%), Субсахарска Африка (23,7%), Азия (19,6%) и Близкия Изток/Северна Африка (18,1%).

Източник: БТА
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев