Правителството одобри проект за съвместна изложба с Република Северна Македония

Министерски съвет
06.03.2019 / 16:11

Правителството одобри проект на договор между Министерство на културата на Република България и Министерство на културата на Република Северна Македония за организиране на съвместна изложба „100 години Требенище“ в гр. Скопие. Изложбата ще бъде експонирана в периода 14 март - 15 септември в гр. Скопие и ще представи находките от богатия и впечатляващ некропол при с. Требенище, Република Северна Македония.

Експозицията се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките - гр. София и от Националния институт Археологически музей на Македония - гр. Скопие и е посветена на 100-годишнината от откриването на некропола.

Изложбата в гр. Скопие има изключително значение, тъй като за първи път ще бъдат представени почти всички находки от този важен в историческо отношение некропол. Предметите са от постоянната експозиция на НАИМ при БАН в София, от Народния музей на Белград и Музея в гр. Охрид.

Освен художествения си и исторически принос, изложбата представлява един положителен акт за развитието и задълбочаването на сътрудничеството в областта на културата между трите балкански държави - Република България, Република Северна Македония и Република Сърбия.

Източник: пресцентър, Министерски съвет
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев