Чиновникът ще ни проверява за 3 дни и без документи

Чиновник
06.03.2019 / 21:18

3 дни ще е максималният срок, в който чиновниците ще трябва да обработват исканията на граждани и фирми и да им предоставят исканите документи и услуги.

Това предвижда промяна в Административно процесуалния кодекс, която предлага правителството. С промените екипът на вицепремиера Томислав Дончев планира да се въведе принципът на комплексно обслужване - тоест чиновниците сами ще си намират нужната им информация и документи, гражданите вече не трябва да се разкарват от гише на гише.

Изключение от тридневния срок за свършване на работата ще се допуска само ако специален закон е предвидил по-дълъг срок за конкретна услуга.

Чиновниците сами ще трябва да набавят нужната им информация и да не изискват документи, които ги има в администрацията, да им бъдат носени от гражданите и бизнеса. Освен това се въвежда и задължението по искане на хората да издават всички документи и по имейл, а не само на хартия.

Предоставянето на електронен адрес от страна на фирмите вече ще е задължително при контакти с администрацията. За граждани се въвежда възможността или да напишат имейла си, или да си направят профил в държавната система за сигурно електронно връчване.

Общо 142 закона ще бъдат променени, за да стане комплексното административно обслужване факт, става ясно от мотивите към промените в АПК. Първата област, от която започва реформата, ще е образованието. Тук се въвежда задължение за университетите да спазват правилата за административно обслужване, които важат за администрацията. Регистърът на всички дипломи - за средно образование и за висше образование, вече ще е публичен и базиран в Интернет. Така всеки ще може да провери информацията за квалификацията на всеки човек. Предстои да бъдат обявени промени и в областта на здравеопазването, банковото обслужване, транспорта, социалната политика и други.

Източник: Монитор
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев