Шофьор платил три пъти за винетка, без да получи дори касов бон

Електронна винетка
07.03.2019 / 20:25

Водач от Пазарджик платил три пъти за електронна винетка, след което се оказало, че няма валидна и се наложило да купи четвърта, от гише. За първите три не получил дори касов бон, макар че парите са преведени по сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Досега - вече два месеца, не получава и отговор на молбата си за възстановяване на парите, въпреки че срокът за това е едномесечен.

Междувременно мъжът е направил всичко по силите си да си върне напразно платените суми. От АПИ го съветват да подаде молба в Областното пътно управление в Пазарджик, но и от двете ведомства са единодушни, че за повече информация трябва да се обърнат към дъщерната фирма БГ Тол. Връзката с нея е само с кол-център, чиито служителки обясняват, че нищо не зависи от тях. Или по имейл, от който се получават автоматично генерирани нищо неказващи отговори.

На 1 януари т.г. Красимир Нанов отива в една от бензиностанциите в града, за да си плати винетка, тъй като на следващия ден му предстои пътуване до София. Около 20:00 ч. прави три опита, нито един от които не е успешен. Това разказа пред Дарик съпругата на потърпевшия Димка Нанова.

На 2 януари тръгват за София на риск. В друга бензиностанция правят нов опит. Устройството не работи, но поне не ги ощетява с пари. Докато направена по-късно проверка в обслужващата банка на Красимир показва, че за първите три пъти са извършени три транзакции общо за 291 лева. Справка с АПИ пък сочи, че валидна винетка няма. Нито касова бележка за успешните иначе плащания.

Димка уверява, че в техния случай дори няма сгрешени данни. Въпреки това вече два месеца нито парите са им върнати, нито им е изпратен отговор на подадената молба. А в сайта на БГ Тол пише, че в 30-дневен срок от подаване на молба парите ще бъдат възстановени.

Жената разказва, че от централата на АПИ им услужили и с номер на Олег Асенов, началник на отдела за управление на информационните системи. Той обаче не отговорил на нито едно тяхно позвъняване. Точно това прехвърляне на топката и игнориране на въпроса накарало Нанови да потърсят съдействие от медии. Нанови се надяват, че все пак парите им ще бъдат възстановени, но се готвят и да съдят БГ Тол, ако това не се случи.

Проверка на Дарик показа, че техният случай не е единствен и само в Пазарджишко водачи чакат връщане на парите вероятно за стотици винетки. Много от ощетените също твърдят, че не са направили грешка при въвеждане на номера си. Не са рядкост и тези, които са платили по 2-3 винетки електронно, след което са се принудили да си купят още една от гише, също като Красимир.

Системата не позволява никакви корекции, което е недопустимо, коментират водачи, като сочат за пример Германия, където срещу 2 евро всеки може да поправи грешката си при покупка на винетка от автомат.

От Областното пътно управление обясниха, че при тях само се приемат молбите, но задължението им е да ги предадат чрез централата до БГ Тол и толкова. Информация не могат да дават, защото нямат достъп до системата.

Междувременно от АПИ разпространиха съобщение, в което се твърди, че само 11 са постъпилите молби за възстановяване на погрешно платени суми за винетки от цялата страна. Исканията били обработени и на част от потребителите били върнати парите. Случаят на семейство Нанови бил сред разгледаните, предстояло да им бъдат възстановени сумите.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев