Пчелари се редят за европари с празни кошери. Еврокомисията предвижда увеличение на субсидиите

Кошери
10.03.2019 / 10:03

БГ пчелари се пробват да финтират системата и да получават евро субсидии с празни кошери. За схемата съобщи в петък земеделският министър Румен Порожанов на конференция в София.

Относно финансирането земеделският министър обяви, че по последната програма за пчеларството държавата е изплатила над 38 млн. лева, а за последните 6 години има допълнително подпомагане по de minimis, по който наскоро е приключил и последният прием за 3.5 млн. лева. През последните пет години са разплатени над 15 млн. лева по de minimis. Правило е всеки земеделски производител да протестира, дори и средствата да му стигат, коментира ситуацията в сектора Порожанов.

"Всичко е много относително, кой как си гледа пчелите и какъв добив прави, имаме и такива пчелари, които се опитват да кандидатстват за субсидии с кошери без пчелни семейства", допълни земеделският министър. По думите му този, който гледа правилно и прави качествен мед може да вземе цена. Ако се вземе броя на пчелните семейства и произведен мед се вижда от статистиката, че има разминавания и не е това, което трябва да бъде и да има рентабилно производство.

Данните са, че има 780 000 пчелни семейства в момента, броят им се увеличава.

Има леко уедряване, средното стопанство за страната се е увеличило от 49 на 64 пчелни семейства. Според Порожанов няма едри производители, но има стабилизиране в подсектора.

Блокчейн технологията може да помага на пчеларите, както се използват в по-развитите страни, за да знаят през мобилните си приложения какво се случва в техните стопанства, коментира Порожанов.

В следващия програмен период европейските субсидии за пчеларите ще нараснат с 60 на сто, обяви на конференцията комисарят по земеделието Фил Хоган. Сумата в ОСП нараства от 36 млн. на 62 млн. евро, предвижда предложението на Европейската комисия. В сумата ще бъдат включени пари за модернизация, за да се даде възможност и на дребните производители да имат достъп до цифровизацията в пчеларството, което беше и тема на форума. Предвижда се повече пари за изследвания за причините за заболяванията на пчелите. По думите на Хоган за земеделието е заделена най-голяма част от евробюджета за следващия програмен период, като 95 на сто от него е защитен от исканията на европейските лидери да бъдат заделени повече средства за сигурност или други проблеми на ЕС. За останалите 5% зависи от активността и на ресорните министри, подчерта еврокомисарят като се обърна към българския министър Румен Порожанов.

"Държавите-членки ще имат свободата да въвеждат сами национални програми в следващия програмен период", обяви още Хоган. Българският еврокомисар Мария Габриел обърна внимание, че младите земеделски стопани може да се възползват от платени стажове в Европа, финансирани от ЕК. Така чрез новите технологии и опит може да се доведе по-бързо до иновации в сектора. Досега 1800 от 6000 стажа от юни м.г. насам са вече спечелени от студенти, но няма нито един пчелар, каза Габриел.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев