Прокуратурата иска постоянен арест за трима след акцията в НОИ-Силистра

Съдебно чукче
10.03.2019 / 18:09

Специализираният съд гледа мерките за неотклонение на трима от обвинените след акцията в НОИ-Силистра, предаде БГНЕС.

Прокуратурата иска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за Милен Пенчев, който е директор на НОИ-Силистра и още двама - Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров.

Досъдебно производство е образувано от Спецпрокуратурата за организирана престъпна група, която е действала на територията на София и Силистра в периода от 2017 г. до настоящия момент.

„Групата е извършвала т.нар. уреждане на пенсии на граждани, като са се представяли за това документи, удостоверяващи неистински трудов и осигурителен стаж. Документите се представяли пред НОИ-Силистра“, обясни говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева.

В групата участват длъжностни лица – директорът на НОИ-Силистра, както и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“-Силистра. В групата също така участва и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство - баща, майка и син.

„Те изготвяли голяма част от неистинските удостоверителни документи, съхранявали ги в дома си, отделно от това синът е извършвал и адресни регистрации по настоящ адрес на лица, които желаят да им бъдат отпуснати такива пенсии в недвижим имот, който бил прехвърлен от неговите родители“, обясни Милева.

Към момента към наказателна отговорност са привлечени шестима души.

Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.

Източник: БГНЕС
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев