Всички лекари от варненската очна болница подадоха оставка

Сградата на очната болница
11.03.2019 / 14:00

Целият лекарски състав на варненската Специализирана болница за очни болести е подал на 7 март молби за напускане с едномесечно предизвестие. Това стана ясно по време на последното заседание на общинската комисия по здравеопазване в града. Причина за крайната мярка, предприета от лекарите, е драматичното състояние, в което се намира базата на болницата, която е собственост на община Варна. Ако до крайната дата на предизвестието не бъдат осигурени поне 1.3 млн. лв., необходими за спешни ремонти на болницата, точно на 7 април – Деня на здравния работник, тя по всяка вероятност ще остане без лекари.

Към края на м.г. задълженията на общинската болница, която до неотдавна бе едно от водещите лечебни заведения в страната в сферата на офталмологията, надхвърляха 400 хил. лв. В края на януари по време на първото си заседание за годината общинските съветници решиха на болницата да бъде отпусната помощ от 93 хил. лв. от бюджета за 2019 г. С тях трябваше да бъдат покрити част от задълженията й към доставчици за лекарства и медицински консумативи. Така решението на проблемите със състоянието на базата й обаче отново беше отложено.

Според предложението до общинския съвет, направено от зам.-управителя на болницата проф. Христина Групчева, тя би трябвало да премине в управление на Медицинския университет във Варна. Групчева е и ръководител на катедрата по очни болести в университета. Според текста на "отворено писмо", което тя внесе в съвета, проблемите с поддръжката на базата на болницата не са от вчера и в продължение на повече от две години екипът й е подавал сигнали за ставащото там с надеждата, че от страна на общинската администрация ще бъдат предприети мерки. Всички сигнали обаче са останали без отговор. По време на заседанието на комисията по здравеопазване Групчева каза, че лекарите, подали молби за напускане, не искат пари за заплати, а по-добри условия за работа, които варненският Медицински университет би могъл да осигури.

"Осъзнаваме какво означава стъпката с подаване на оставки, но това е единственото, което ни остана и което можем да направим", каза тя.

На заседанието, състояло се в края на миналата седмица, присъстваха и голяма част от лекарите в болницата. Те потвърдиха, че базата й е в мизерно състояние.

Течащ покрив, амортизирани кабинети, инвентар и апаратура – това беше картината, описана от тях. Всичко това правело с всеки изминал ден упражняването на професията им все по-невъзможно, а липсата на перспектива за промяна стояла в основата на подадените молби за напускане.

Изненадващо новината за предстоящото напускане на лекарите от болницата не притесни членовете на комисията повече от идеята тя да премине в управление на Медицинския университет във Варна. По тази причина обсъждането на идеите за бъдещето на болницата и в чии ръце трябва да бъде то продължи почти 2 часа.

Според управителя на болницата д-р Руслан Тошев (депутат от ГЕРБ в 43-ото Народно събрание) базата на болницата действително има нужда от подобрения, но те можели да бъдат направени и с финансиране от страна на собственика й - община Варна, без да се извършва преструктуриране и предаване в управление на Медицинския университет. Тошев определи случващото се като "медийна атака срещу болницата от страна на университета с далечна цел". "Ако някой на тъмно е решил да хариже болницата на Медицинския университет, замислете се колко струва мястото", каза Тошев, вероятно имайки предвид терена в широкия градски център, в който се намира базата и в момента.

Според общинския съветник Ивайло Митковски (ДСБ) това, което се случва в Специализираната болница по очни болести във Варна, е илюстрация за това, че здравеопазването не е сред приоритетите на общинската администрация. Според него в същото финансово състояние се намират още няколко общински лечебни заведения. Той даде пример с Акушеро-гинекологичната болница във Варна, Диагностично–консултативния център "Чайка", болницата в кв. "Аспарухово". "Нещата с очна болница са стигнали дотам, че тя явно не може да остане в този вид.

Основният проблем на общинското здравеопазване във Варна са политическите назначения", каза още Митковски.

Според него предаването на болницата в управление на Медицинския университет бил най-добрият вариант за нейното спасяване.

След обсъждането на проблема, което продължи няколко часа и завърши без конкретно решение, лекари от болницата потвърдиха намерението си да я напуснат след изтичането на предизвестията им на 7 април.

Финансовата рамка на перото за здравеопазване в тазгодишния бюджет на Варна е 21,1 млн. лева. Това е с около 1,6 млн. лв. повече спрямо м.г. От тях обаче предвидените капиталови трансфери са в размер на 852 хил. лв. От тях Специализираната болница по акушерство и гинекология ще получи близо 473 хил. лв., а очна болница - едва 29 хил. лв. Останалите 350 хил. лв. трябва да покрият всички разходи за проектиране, обследване, основни ремонти и купуване на апаратура за всички лечебни заведения на територията на общината.

Източник: Дневник
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев