Обвиниха кмета на Златица за присвояване на 1 млн. лв.

Магдалена Иванова
11.03.2019 / 14:28

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на кметa на община Златица Магдалена Иванова (БСП) за длъжностно присвояване в особено големи размери, осъществено в съучастие.

От съобщение на прокуратурата става ясно, че кметът на Златица е осъществила длъжностно присвояване на сума над 1 000 000 лв. в периода юли-декември 2014 г.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от бюджета по лансираната от кабинета "Орешарски" програма. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. В присвояването са участвали друго длъжностно лице и управител на частно търговско дружеството като помагачи. Иванова се разпоредила със сумата, като наредила плащане по фактура за извършени строително-монтажни работи.

За улесняване на присвояването било осъществено документно престъпление от страна на помагачите й, като били съставени официални документи с невярно съдържание. По този начин във фактурите били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимите.

Кметицата е привлечена към наказателна отговорност и за това, че януари месец 2014 г. е изготвила официален документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на строително-монтажни работи.

Тя твърдяла, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“ .

Иванова е с мярка за неотклонение "Подписка". Ако бъде призната за виновна по повдигнатото й обвинение за документно престъпление, тя може да получи наказание „лишаване от свобода“ до 5 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност.

За длъжностно присвояване законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Преди малко повече от година срещу нея беше подаден сигнал от страна на ГЕРБ, а още от 2017 г. прокуратурата се занимава с казуса около ремонта на училището.

Източник: bTV
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев