Упражнение с фиктивни кибератаки в ЕС през април

Мария Габриел
11.03.2019 / 15:31

Симулационно упражнение с фиктивни кибератаки ще бъде направено в рамките на ЕС през април - месец преди изборите за Европейски парламент, съобщи еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел на конференция, посветена на киберзаплахите.

Със симулацията ще се провери успяват ли държавите членки да обменят информация в реално време и да противодействат на кибератаки. До края на този месец ще заработи и система за ранно предупреждение, каза още еврокомисарят.

„Целта е в реално време да бъде обменяна информация между държавите членки по отношение на два важни въпроса - от една страна, има ли заплаха за интегритета на европейските избори и втора - заплахата с какъв произход е - външен или вътрешен на ЕС. Знаем, че над 30 държави са източници и на дезинформация и на кибератаки. Това, което мен ме интересува е какъв е европейският отговор. Ние да бъдем много по-подготвени.“

61% от европейските граждани се страхуват от кибератаки на предстоящите евроизбори, посочи още Мария Габриел. Тя допълни, че Европа изостава по отношение на инвестициите в киберсигурността. САЩ инвестират над 10 пъти повече. Еврокомисарят припомни необходимостта от киберексперти. В момента в Европа не достигат 300 хиляди експерти по кибер сигурност, посочи Мария Габриел.

Източник: Дарик
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев