Днес сливенският алпинист Атанас Скатов има рожден ден

Атанас Скатов
11.03.2019 / 18:20

Атанас Георгиев Скатов е български алпинист, веган, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог. Роден на 11 март 1978 г. Сливен. Завършва Аграрен университет Пловдив през 2001 г. като първенец на випуска по Растителна защита като магистър. По време на следването си печели два конкурса за стипендии по Еразмус/Сократес и Темпус и следва два семестъра 1999 и 2000 г. в Хумболтовия университет в Берлин, Германия, а от 2001 до 2004 г. е редовен докторант там в две катедри – градинарство и фитомедицина (растителна защита). През февруари 2005 г. защитава докторат на тема: „Интегрирано производство на домати (Lycop­er­si­con escu­len­tum) в оранжерия при особено внимание към интегрираната и биологичната борба срещу оранжерийната белокрилка (Tri­aleu­rodes vapo­rar­i­o­rum Westwood)“.

През 2015 г. излиза първата му книга: „Богинята Майка на вселената“ от издателство Кибеа. Заедно с книгата му излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“. Автор е на десетки научни статии в България и чужбина, становища, инструкции към НСРЗ. Прави презентации из цялата страна и мотивационни срещи. Дал е над 100 интервюта за последният си проект: Изкачване на 14-те най-високи върха на планетата без консумация на храна от животински произход.

Има един син роден 2009 г.

Атанас Скатов е феномен не само в българския, но и световния алпинизъм. До 2010 година никога не е бил в планина, а до 2012 година не е бил спортист. Без да е изкарал дори и елементарен курс по планинарство и алпинизъм е първият българин изкачил 6 континентални първенци за по–малко от 2 години на веган диета. За още две години изкачва 4 върха над 8000 метра, като става първия българин участвал в 3 експедиции на върхове над 8000 метра в един сезон в Хималаите, като атакува два осем хилядника в алпийски стил само за седмица. Той е и първия българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 метра за 4 месеца.

Атанас Скатов решава да стане веган от 2012 г. и да изследва този начин на хранене, като решава да изкачи най-високите върхове на света и на всички континенти за тестване върху физическите и психическите показатели, защото височинния алпинизъм е заниманието, което на много висока степен натоварва тялото и психиката.

През 2015 година получава званието почетен гражданин на град Сливен.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев