По-строги санкции за родителите при кръшкане от училище

...
12.03.2019 / 09:01

Социалните помощи на родителите, които не вземат мерки децата им да присъстват редовно в училище, ще бъдат спирани за дълго. Конкретно как да става това се консултира с народните представители и механизми за повече принудителни мерки към родителите ще залегнат в предложения за промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи.

Това съобщи в Хасково на дискусията „Европа в нашия дом“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Според него сегашните глоби по Закона за предучилищното и училищното образование не винаги се налагат. Кметовете понякога се въздържат, а понякога глобите са несъбираеми, призна просветният министър.

Голям проблем за образователната система ставал и т. нар. „скрито отпадане“ на деца от системата. Това са случаите, в които децата не са отписани от системата, но фактически не са усвоили никакви знания.

Министър Вълчев припомни, че в системата са били записани обратно над 40 000 ученика, за което са работили над 11000 души от различни институции. Важно е контролът над тези деца да продължи и след началото на учебната година, а не само да се прави активна кампания преди нейното начало, допълни той.

Домакина на форума „Европа в моя дом“ беше областният управител на Хасково Станислав Дечев, а сред гостите бяха евродепутатът Ева Майдел и депутата Делян Добрев. В дискусията с основна тема образование участваха директори на училища, педагози, инспектори и синдикалисти.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев