Държавата и работодателите обучават над 8 хиляди безработни

Бюро по труда Сливен
12.03.2019 / 09:22

Държавата, работодателите и синдикатите ще осигурят обучението на 8299 безработни, като поне 40 на сто от тях ще започнат работа веднага след придобиване на професионалната квалификация. Това съобщиха от Агенцията по заетостта.

Обученията са насочени към уязвими групи на пазара на труда - безработни до 29 г. или над 50 г., продължително безработни, лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация. Проектите, които целят да осигурят подобряване на компетентностите на безработните ще бъдат предоставени от работдателите и синдикатите. От Българската стопанска камара ще подготвят кадри за работни места по професионални направления с необезпечено търсене на труд. В общо 38 общини ще се проведат обучения на тема „Управление на промяната”, „Мултикултурни и социални аспекти в обслужването на клиенти”, „Умение за управление и оценка на риска” и професионални обучения по 20 специалности за 1 186 безработни. Проектът ще осигури заетост на 544 безработни лица по придобитата от обученията професия.

Българската търговско-промишлена палата пък ще осигури активиране на неактивните лица. 1280 безработни от 26 общини ще се включат в обучение за придобиване на една от 3 вида ключови компетентности. Тези българи ще могат да придобият квалификация по различни професии като: оператор на компютър, помощник в строителството, шивач, готвач, продавач-консултант, камериер, оперативен счетоводител, офис секретар, фризьор, екскурзовод. На 512 от включените в проекта ще бъде осигурена минимум 3-месечна заетост по придобитата от обученията професия.

Конфедерация на работодателите и индустриалците в България ще даде възможност на 1190 безработни от 16 общини в страната да преминат обучения по ключови компетентности. След успешното приключване на професионалното обучение над 490 българи ще бъдат насочени за стажуване или работа на позиции, съобразени с придобитите умения.

Съюз за стопанска инициатива ще осигури изпреварващо обучение с оглед обезпечаване на работните места от професионални направления с недостиг на кадри. Предвидено е включване на 1 138 нашенци, като поне 643 от тях ще започнат да се трудят.

Асоциацията на индустриалния капитал в България ще обучи 1250 безработни в 10 професионални направления. От тях работа ще започнат 500 души.

Същевременно от Конфедерацията на независимите синдикати ще обучат 1168 безработни по професиите болногледач, социален асистент и работник в озеленяването. Общо 650 от обучените ще бъдат наети на работа по придобитата професия в общински администрации, държавни и бюджетни предприятия. Проектът ще се реализира в 19 от 28-те области в страната.

От КТ "Подкрепа" пък предвижда повишаване на конкурентоспособността и подобряване на достъпа до пазара на труда на неравнопоставените групи чрез осъществяването на комплекс от обучения по ключови компетентности и професионално обучение. По проекта общо 1 080 безработни лица от 31 общини ще придобият квалификация по професии в 11 направления. След успешно приключване на обученията ще бъде осигурена заетост или стажуване на близо 440 лица.

Голяма част от успешно завършилите професионално обучение по проектите ще бъдат наети за период не по-малък от 3 месеца на първичния пазар на труда или на субсидирани работни места, като финансирането ще бъде споделено между държавата и работодателите. Приемът на заявления за подбор на безработни стартира от утре.

Източник: Монитор
Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2021 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев