Български граничари се изправят пред турски съд за смъртта на бракониер

...
12.03.2019 / 12:55

Днес в Наказателния съд в град Къркларели стартира дело срещу четирима български граничари, обвинени за смъртта на турски бракониер, съобщава Дарик. Случаят е от пролетта на 2008 г., когато рибарят Ялчън Ерджан, заедно със свои колеги, влязъл в наши териториални води за незаконен улов на калкан.

Вдигнатият по тревога екип от граничари - Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов се доближил до гемията с щурмова гумена лодка. Но в отговор бракониерите скочили с канджи. При последвалата схватка, пистолетът на Цонков заплел в мрежите и произвел изстрел, който пронизал Ерджан. На път за болницата в Царево той починал от раната.

У нас, въпреки че българските граничари бяха оправдани от всички съдебни инстанции, като приеха, че безспорно става въпрос за нещастен случай, Тежкият наказателен съд в Къркларели възобнови разследването срещу българите.

Според най-песимистичните прогнози, южната ни съседка може да поиска екстрадицията на Цонков и колегите му. Граничарите няма да присъстват на процеса. Те ще бъдат представлявани от нает от българската държава и упълномощен от тях турски адвокат.

Той ще поиска производството да бъде прекратено и граничните полицаи да бъдат оправдани.

Снимка: Лалка Димитрова
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев