КЗК подкрепи малките бензиностанции срещу държавата

Бензиноколонка
12.03.2019 / 15:18

Изискванията за уставен капитал и имущество, притежавано от търговците на горива, както и въвеждането на задължение за изписване върху касовата бележка на покупната цена без данък и акциз засягат конкурентната среда в сектора. Това е мнението на Комисията за защита на конкуренцията, която направи секторен анализ по отношение на търговията с бензин и дизел.

Като отбелязват, че нетните цени са едни от най-ниските в ЕС, от антимонополния орган подчертават, че „увеличение на цените през 2018 г. се наблюдава за кратък период и е осъществено постепенно, като характеристиките на пазара позволяват такова поведение да бъде обяснено като резултат от обективни критерии, свързани с конкурентна среда, разходи за дистрибуция, количество и обем на продажбите и търсенето и др.”

Значително повече внимание е отделено на други по-дълбоки процеси в горивния сектор, които имат обществен отзвук много преди движението на цените на колонката.

Новите текстове в Закона за горивата разделиха бранша. Според Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и нейния председател (и шеф на „Лукойл България”) Валентин Златев, по-строгите изисквания към търговците ще извадят сивия сектор на светло, докато по-дребните играчи видяха в закона опит да бъдат изхвърлени от пазара и обявиха протестна готовност.

На тяхна страна застана и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, което доведе до излизането на БПГА от работодателската организация и до размяна на обвинения в конфликт на интереси между него и Златев. В крайна сметка част от изискванията отпаднаха и още половин година няма да се налагат санкции - докато се намери вариант, устройващ всички.

Сега и КЗК се произнася критично по отношение на Закона за горивата, като настоява да бъде преразгледан: „Според Комисията новите нормативни разпоредби в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход и съвкупният ефект от приложимите нормативни режими в сектора биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се превърнат в непреодолима бариера за осъществяване на дейност”.

Новите касови бележки пък предизвикаха реакция на целия горивен сектор с мотива, че ще изискват твърде тежък процес по пренастройване на системите на всички търговци и в резултат може да се стигне до затваряне на бензиностанции. Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че промяната е отдавна оповестена и няма причина да бъде отменяна.

КЗК обаче е на мнение, че изискването „би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива”, защото „нормативната уредба не следва да предвижда разпоредби, които да премахват стратегическата несигурност между участниците на пазара, по отношение на стойността на закупуване на горивата от търговците и не следва да създава условия, които да улесняват координирането на цените на пазарите на автомобилни горива”.

Комисията призовава за създаването на електронна платформа, която в реално време да показва наличностите в данъчните складове и складовете за съхранение на задължителни запаси, увеличаване на броя на складовете, по-лесно движение на акцизните стоки от ЕС и т.н.

Източник: bTV
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев