Парламентът прие забраната за пушене на наргиле

Народното събрание
13.03.2019 / 14:25

Парламентът прие днес единодушно забраната за пушене на наргиле, както и предлагането, и продажбата му на деца. Промените в Закона за здравето, във връзка с тази забрана, бяха подготвени от Валери Симеонов и народните представители от НФСБ.

Целта на предложените промени е опазване здравето на хората и в частност - това на децата, тъй като пушенето на наргиле доказано причинява сериозни вреди, посочват както експертите, така и вносителите. Засягат се най-вече дихателната система, сърдечно-съдовата система, зъбната кухина и зъбите. Потребителят на водна лула /наргиле/ вдишва токсични вещества, които се срещат и в стандартните цигари, но при наргилето въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. Допълнителен фактор за увеличаване риска при пушене на наргиле е многократното всмукване от лулата - за разлика от пушенето на цигара то може да трае средно 45 минути, докато при цигарата е около 5 минути.

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено през 2013-2014 г., България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле поне веднъж седмично сред 11-13-годишни ученици, и на второ място - по пушене веднъж седмично от 15-годишните.

Ето защо, с приетото на първо четене изменение се цели да бъде преустановена тази негативна тенденция.

Източник: CROSS
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев