Кабинетът одобри стратегия за активно стареене

...
13.03.2019 / 14:45

Мерки, с които възрастните хора да могат да живеят независимо, самостоятелно и без чужда помощ, да получат равни възможности за работа и за участие в социалния живот предвижда Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България (2019 - 2030 г.), приета днес от правителството. Това съобщи правителствената пресслужба.

Документът ще замени действащата до момента Национална концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012-2030 г.) като се разширява обхватът на досегашната политика, като се обърне специално внимание на участието в обществения живот и независимия живот на възрастните хора, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Според прогнозите на "Евростат" делът на населението в България на възраст над 65 години ще се увеличи от 17.4% през 2010 г. до 32.7% през 2060 г.

От публикувания проект на стратегията се разбира, че тя предвижда насърчения за пенсионерите не само да работят, но и да осмислят свободното си време като се грижат за внуците си, участват в доброволчески дейности и взаимно си помагат.

Сега България е на последно място в ЕС по участие на възрастните хора в обществото, работещите пенсионери са малък дял, а посещението на кино, театър са по-скоро изключение, се посочва в документа. Възрастните хора в България участват много слабо в различни форми на физическа активност, физически упражнения и спорт – 1.9% при средно за страните членки на ЕС 10.7%, е друга констатация в документа.

Голям брой показатели за здравния статус на възрастното население у нас също очертават тревожна картина – българите в добро психично здраве на възраст над 55 години са 52.6%, докато средно за ЕС делът им е 63.9%; профилактичните прегледи и изследвания сред българите, в това число и сред възрастното население са доста по-редки, отколкото в останалите страни-членки на ЕС, се изтъква в стратегията.

В проекта беше записано, че се мерки, които да защитят възрастните хора от дискриминация, да им позволи да се чувстват защитени от нападения и престъпления.

В рамките на всеки от приоритетите са разписани мерки, чието изпълнение ще се проследява чрез двугодишни планове и двугодишни отчети. Първият план за изпълнение на Стратегията ще се отнася за периода 2019 - 2020 г.

Изпълнението на мерките ще се следи по Индекс на активния живот на възрастните хора.

Източник: Дневник
Снимка: Цветелина Белутова, Капитал
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев