Цакат с такси и храна в старческите домове

985 възрастни у нас чакат за настаняване в старчески дом
14.03.2019 / 09:03

Държавни старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и с храната, която им предлагат. Това са установили проверки на Агенцията за социално подпомагане (АСП) през изминалата година.

Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в приют, се равнява на 70% от размера на пенсията им. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми тя е равна на 80 на сто от парите им за старини. Средната пенсия за страната по данни на осигурителния институт е 335,31 лв. Това означава, че в зависимост от удръжката средно нашенците трябва да дават на старческия дом между 234 и 268 лв. Остатъка възрастните харчат за каквото решат. Издръжката на пенсионерите в домовете се формира не само от личните им доходи, но и от държавна дотация. Отпуснатата от правителството за 2019 г. субсидия за един потребител е 7975 лв. Това прави по 664,58 лв. на месец. Пълната такса заплащат само тези, които имат влогове, ценни книжа или вземания за над 500 лв. Сумата, която дължат, се изчислява на база харчовете за храна, облекло, перилни и хигиенни материали, разходи за разнасяне на храната, както и съответната част от общите сметки за електрическа и топлинна енергия, вода, канализация и битови отпадъци.

Освен прибирането на по-високите такси от предвидените, при проверките си в старчески домове в страната инспекторите са установили още, че храната на отговаря на установените стандарти и критерии. Продуктите с изтекъл срок на годност не се изхвърляли. Освен това в част от центровете не се осигурявал и личен избор на хранене. Констатирано било и несъответствие между складовата наличност и водените по документи хранителни продукти. Същевременно настанените в част от старческите домове живеели сред мухъл и влага, а от стените падала мазилка. Проверяващите са констатирали още недостатъчен брой спални и санитарни помещения в част от центровете. Проблем се оказала и липсата на обзавеждане на спалните помещения или наличието на неподходящо такова съобразно потребностите на хората. Част от нуждаещите се нямали достъп до помощни средства или медицински изделия. Освен това имало случаи на центрове, които се намират в труднодостъпни при зимни условия райони.

Масов бил и проблемът с персонала. От АСП уточниха за „Монитор“, че медиците, които се грижели за възрастните, били или в пенсионна, или в надпенсионна възраст. Глад имало и за кинезитерапевти, психолози, специални педагози, рехабилитатори, психиатри.

След проверките от АСП са изготвили констативни протоколи и са посочили срокове за отстраняване на нередностите.

В същото време обаче от агенцията отчитат липса на свободни места в домовете в страната, като напливът за настаняване в тях е целогодишен. 985 са пенсионерите, които чакат за настаняване в старческите домове у нас. Кандидатите за легло са най-много в Добрич (164), Русе (133), Велико Търново (101), Берковица (67) и Сливен (80). Само на 27 места няма нито един чакащ. Това са центровете във Видин, Севлиево, Кърджали, Ловеч, Лом, Велинград, Плевен, Хисаря, Силистра. Държавните домове за възрастни хора в страната са 82, а в тях живеят 5533 нашенци.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2020 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев